En grei sjekkliste for camping entusiaster

En campingbil, en campingvogn eller et telt bak i bilen, alt betyr frihet og ferie. Noen velger å slå rot på en campingplass, mens andre reiser fra sted til sted. Personlig så er jeg glad i å oppleve nye steder, men jeg har også mine favoritter som jeg stadig vender tilbake til.

Jeg føler meg ganske erfaren når det kommer til et ferieliv på hjul, men jeg er opptatt av å være litt ydmyk i møte med en ny plass. Dette er, for meg, viktig fordi man gjerne bor relativt tett innpå hverandre. Mange nykommere til campinglivet, og dessverre flere erfarne, sliter med å sette seg inn i reglene. Derfor har jeg satt meg ned og skrevet en liten oversikt over reglene, både de skrevne og uskrevne. Alt basert på min egen erfaring.

Camping
Camping

De skrevne reglene

Alle campingplasser har skrevne regler, som du får utdelt når du ankommer og betaler for plassen din. Informasjon om reglene og kontaktpersoner er gjerne også hengt opp flere steder på plassen.  Regler inkluderer når det skal være ro på campingplassen, hvor avfall skal tømmes og andre detaljer.

Mange av reglene er universelle, men det kan være må forskjeller fra sted til sted. Derfor er et utrolig viktig å ikke bare legge vekk reglene og tro du kan alt. Spesielt viktig er dette hvis du er i utlandet. Her kan reglene være svært forskjellig fra det vi er vant til.

De reglene
De reglene

De uskrevne reglene

Noe av det vanskeligste, synes jeg, er de uskrevne reglene som gjelder på campingplasser.  De har vokst frem som en nødvendighet takket være folk samhandling med hverandre. Derfor er det en blanding av vanlig folkeskikk og campingplassen skikk og bruk.

  1. Respekter privatlivets fred. Å bare gå rett inn i forteltet eller åpne teltduken eller på annen måte gå inn på en annen «område» er ikke lov. Selv om vi er på ferie og grensene kanskje ikke er så definerte som hjemme, må vi respektere andres privatliv. Å banke på eller å rope inn i teltet og vente på svar, er veldig viktig. Unntaket er selvsagt om man har fått lov til å gå rett inn.
  2. Grill og ild skal ikke være til sjenanse. Mange nordmenn elsker å grille og gjøre opp ild. Ulempen med dette er at det kan skape mye røyk, røyk som kan bli blåst over til naboen. Så det gjelder å tenke seg litt om og eventuelt snakke med naboplassen først. Litt hensyn kan utgjøre en stor forskjell.
  3. Bruk toalett og ikke naturen, selv om det er fine busker i nærheten Campingplassen er stort sett plassert i nærheten av naturen. Det er trær og busker og annet i nærheten. Samtidig er det viktig å huske at man i de fleste tilfellene bor relativt tett innpå hverandre.
  4. Barn er velkommen, men ikke hele tiden og ikke inn på andres områder Det skal være mye plass til at barn kan få utfolde seg på en campingplass. Samtidig er det viktig å huske at de ikke må tråkke over grensene. Å spille fotball på anviste steder er flott, men ikke å spille fotball mellom teltene eller mellom plassene. 
  5. Høylytt og plagsomme samtaler. Å sitte ute på uteplassen om kvelden er bare koselig. Det er mindre koselig om du/dere snakker høyt og lager mye bråk. Da blir det forstyrrende og spesielt om det er på kvelden.
  6. Sladder. Å bo tett innpå hverandre er ikke bare positivt. Det er mange som liker å snakke stygt om andre og på en campingplass er det et økende problem. Derfor er det viktig at du gjør ditt for å begrense sladderen. Mindre sladder vil føre til bedre trivsel.
  7. Ikke digre dingser. Store satellitt mottakere og annet, det er mye som man skal presse inn på et lite området. Jeg stoler ikke på wi-fi når jeg er ute og har derfor med en skikkelig god mobilnett boks. Da kan jeg spille sjakk, strategispill på poki og morsomme spill hos pokerstarscasino med bra nett hele tiden. En ekstra pluss er selvsagt at jeg kan se film. Men! Jeg har kjøpt en minste antennen og det minste utstyret på markedet. Da blir det diskré og funksjonelt. (En annen fordel er mindre sjanse for at noen stjeler det).

Oppsummert – ha god folkeskikk

Å bo tett i tett på en campingplass er koselig, men det krever også at man tar hensyn. Jeg synes personlig at mye av dette er helt innlysende, men har jeg innsett at det ikke er likt for alle. Noen tar seg til rette der de bør trå varsomt. Så min filosofi er at du bør tenke deg om minst to ganger før du gjør noe. Spør deg selv, hvordan ville du reagert om dette ble gjort med deg?

Når det er sagt, jeg har sjelden opplevd at det er problemer med trivsel når jeg har vært ute og reist. Men bedre føre vár, ikke sant?