Finnskogleden I

Det å kunne kombinere historie, med flott natur er noe jeg liker. Da blir det flere mål med turen, annet enn det å kun gå fra et punkt til et annet. Jeg har tidligere prøvd meg på dette, og det er en genial måte å oppleve mer på – på en og samme tid.

Finnskogleden I

Man får kommet seg ut i frisk luft, men også tilegnet seg lærdom – i dette tilfellet er det historien om Finnskogen. Finnskogleden tar deg med på en opplevelse, helt utenom det vanlige. All historikken, mystikken og den storslåtte naturen man opplever på Finnskogen, tror jeg ikke det er mulig å finne maken til noe annet sted.

Finnskogleden

Dette er navnet på vandringsleden, som går fra grensen ved Eda i sør-til Trysil og Søre Osen i nord. Den er på hele 240 kilometer, og har Finnskogen på begge sider av grensen som sin rute. Dette er en svært populær vandrings led, som årlig blir benyttet av både nordmenn, svensker og andre nasjonaliteter. Naturlig nok er majoriteten av vandrere, nordmenn og svensker.

Gamle ferdselsveier

Det er hovedsakelig eldgamle ferdselsveier, mellom finneplassene-som Finnskogleden er lagt til. Det å stoppe opp å få med seg disse gamle plassene, er noe man husker for resten av livet. Det er som man kommer tilbake til «Gamleverden» for en stakket stund, jeg tror med dagens stress og mas – så er dette noe vi alle trenger i ny og ned.

Finnskogen Turistforening

Finnskogen Turistforening

Det er denne turistforeningen, som har ansvaret for hele leden. Dette gjelder oppmerking av leden, rydding og ansvar for noen av overnattingsstedene langs leden. De har også utarbeidet et eget kart, som også inneholder informasjon om Finnskogleden. Det anbefales absolutt å anskaffe seg et slikt kart, selv om leden er godt merket. Heftet inneholder også mye historisk informasjon, om stedene man kommer til underveis på sin ferd i de dype skoger. Kartet kan kjøpes ved å kontakte Finnskogen Turistforening, eller hos Den Norske Turistforening i Oslo. Det er også å få kjøpt på en del steder i grensetraktene mellom Eda og Trysil, blant annet hos en del turistinformasjoner i område.

Også andre stier og veinett

Det er ikke noe problem å kombinere Finnskogleden, med andre ruter i området. Finnskogen har et utall av flotte skogsveier, som egner seg godt til vandringer. Det er også noen oppmerka flyktning ruter, som gikk over til Sverige under krigen. En av disse finner man på Varaldskogen, som ligger i Kongsvinger kommune. Senere skal jeg skrive litt om noen av finneplassene, som dere kommer til å stifte nærmere bekjentskap med langs Finnskogleden. Om man liker Storskogen og skogsvann, er Finnskogen som å komme til himmelriket.

Adkomst kollektivt

De fleste velger å gå leden fra sør til nord, derfor legger jeg opp denne informasjonen med det som utgangspunkt. Det kan være kjekt å reise kollektivt, slik at man slipper å ha bilen stående ved Eda i lengre tid. Det kan jo også skape noen logistikkutfordringer, når man skal hjem igjen. Fra Oslo er det tog til Kongsvinger, videre med buss mot Charlottenberg. Toget tar cirka 1,5 timer, og bussen cirka 30 minutter fra Kongsvinger til Eda.