Finnskogleden II

Vi er tilbake på Finnskogen, og Finnskogleden. Det er ikke lett å beskrive hverken leden, eller Finnskogen med noen få ord.

Finnskogleden II

Det er nok slik man sier om så mangt, og den må oppleves. Det finnes svært mange med finske aner, den dag i dag i disse områdene. Det er kanskje naturlig, for det var svært mange finner som slo seg ned her på 1500-1600 tallet. Jeg har selv slekt fra Finnskogen, men så vidt jeg vet er det ikke noen finske aner i min slekt. Men om jeg går riktig langt tilbake i tid, så vet man jo ikke hva som dukker opp.

13 etapper cirka 14 dager

13 etapper cirka 14 dager

Dette er hva man bør belage seg på, og om man velger «oppsettet» så er det 13 etapper å forsere. Men det finnes så klart de, som tar den på kortere tid også. Men jeg tenker at det er ikke kun formen din, som styrer hvor lang tid man bør bruke på Finnskogleden. Dette er ikke turen man skal stresse, og haste av gårde i kapp med tiden. Da mister man mye av gleden, og ikke minst roen man finner i de dype skogene. Om man har gått leden tidligere, og vil bevise for seg selv at man kan gjennomføre den raskt-ja da blir det noe annet. Det er jo forskjellige mål for oss alle, noen tar nok leden kun for treningens del også.

 

2-4 dagers tur

Det er svært mange som velger dette alternativet, da kan man bruke en helg eller eventuelt en langhelg på turen. Man kan da gjennomføre hele leden, i det tempo man ønsker. Kanskje med en langhelg hver sommer, som mange faktisk foretrekker. Ja for mange er det blitt en tradisjon, med en helg i Finnskogleden hver sommer. Tiden rundt St. Hansaften er ofte det fineste tiden. Alternativt i august-september, da høstfargene begynner å komme.

4 alternativer til overnatting underveis

Svært mange velger telt, dette er praktisk og ikke minst fleksibelt. Da må man ikke frem til neste overnattingssted, innen kvelden faller på. Dessuten er det en del som foretrekker å være for seg selv, med eget telt har man privatlivet og roen for seg selv. Det er mange flotte teltplasser underveis, plass er det i alle fall nok av på Finnskogen. Men det finnes også koier langs leden, og ikke minst hytter som vi var inne på tidligere. Hvor disse er plassert, finner man informasjon om i kart – og infobrosjyren om Finnskogleden.

Landskapet

Det at det er mye skog, er kanskje ikke nødvendig å opplyse om. Men det er variasjon i type skog og landskap underveis, hvor furu- og granskog dominerer. Men det er også en del kulturlandskap, eller i alle fall rester av gammelt kulturlandskap i nærheten av gamle boplasser på skogen. En del av slike gamle plasser og bruk, er i dag ofte brukt som hytte- og fritidseiendommer. Spesielt tyskere og nederlendere, er glad i denne type plasser på Finnskogen. Ta er det vel bare å pakke sekken, å komme seg til skogs folkens!