Hurtigruta fra sør til nord

Det er mange som tar Hurtigruta. Noen tar kanskje bare noen få stopp, mens andre tar den hele veien fra Bergen til Kirkenes. Selv har jeg tatt den fra Båtsfjord til Tromsø, som en tur på litt under to døgn. Men skal du reise hele strekningen, tar det litt i overkant av fem dager. Men hva med Hurtigruten nordover, og kanskje landeveien sydover igjen?

Litt om historien til Hurtigruten

Det hele startet i 1893, og i alle år etter dette har Hurtigruten vært en viktig aktør langs kysten. Skipene har i alle år vært bindeleddet med omverdenen, for både store og små havner langs ruten.

Den er fortsatt viktig for kystbefolkningen, men var nok enda mer en livsnerve i gamle dager. Blant annet var postgang en viktig oppgave for Hurtigruten, men som vi vet er ikke ordinær post like aktuelt lenger. Men den frakter fortsatt post, gods og ikke minst passasjerer, noe vi håper den skal fortsette med i mange år til.

Mye vakker natur

Det er ikke riktig å sette det ene fylket fremfor det andre, når det gjelder naturopplevelser. Hvert fylke og landsdel har sine særegenheter, her står naturopplevelsene i kø. Det er jo nettopp dette som gjør Hurtigruten så spesiell, man skal nok lete lenge etter en sjøreise som kan tilby noe liknende.

Opplever vekst

De siste årene har Hurtigruten opplevd en solid vekst, noe de også tidligere har opplevd. Men veksten de ser nå, er nok langt større enn hva de tidligere har opplevd. Selskapet selv er naturlig nok glade for dette, det skyldes nok en kombinasjon av markedsføring, riktig prising men muligens også en svak krone.

Selv på vinterstid opplever de mange seilinger med veldig godt belegg, dette var ikke vanlig bare for noen år siden.

Dette betyr at man må være tidlig ute, i alle fall om man skal sikre seg billetter i høysesongen. Om man er tidlig ute, kan man også ofte sikre seg gode priser. Dette gjelder spesielt for rundreiser, altså Bergen-Kirkenes-Bergen.

Kirkenes

Vel fremme i Kirkenes, er man nesten så langt øst det er mulig å komme i Norge. Veien videre er så klart opp til hver enkelt, men hvorfor ikke leie en bil å oppleve Norge, Finland og Sverige på turen sørover?

Jeg vet at det er mange turister som velger å gjøre det slik, og altså kombinere disse landene. Om man vil oppleve litt mer enn bare Finnmark langs landeveien, kan man også ta med seg deler av Troms fylke. Kanskje en tur innom Tromsø, før man kjører over grensen.

I Nord-Sverige er det mye flott natur, selv om den er totalt forskjellig fra den man finner på den norske siden av grensen.

Et tips kan være å kjøre Innlandsvägen E45 fra Karesuando, den strekker seg gjennom det meste av Sverige fra nord til sør.

Veikvaliteten er upåklagelig, med store flotte furuskoger er det man i alle fall vil treffe på. Har selv godt kjennskap til veien, men fra sør til nord på sykkel.