Hvordan planlegge en sykkeltur – utstyr

Det er mange måter man kan planlegge og gjennomføre en sykkeltur på, men jeg tenkte å dele noen av mine egne erfaringer på området. Jeg har ganske solid erfaring med sykkelturer, det være seg dagsturer eller lengre turer på 2-3 uker. Det som er mest viktig er å tenke vekt, dette gjelder både sykkel og det du pakker på sykkelen. Det er ofte fort gjort å pakke med seg for mye, samtidig som man kanskje glemmer viktige ting. Planlegging av hva man har behov for å ta med er viktig, en tung sykkel kan ødelegge mye av turen.

Hva er det jeg MÅ ha med på turen?

Det er her de fleste bommer, man må være restriktiv på hva man tar med seg, husk et er ikke en biltur og både volum og vekt øker overraskende fort på en sykkel. Om man skal ut på en langtur, tenker da mer enn 20 mil og kanskje 2-3 dagsetapper, kan det være lurt å trene litt med oppakningen på sykkelen.

Setter opp noe som MÅ være med, i alle fall om det er i Norge man skal sykle. Her er det vekslende vær, så behovet for regntøy og skift er større her enn en del andre steder i verden.

  1. 2 sett med sykkeltøy, jeg anbefaler både trøye og bukse. Dette er tøy som er laget for sykling og ikke minst polstringen i buksen er god å ha på langturer.
  2. Regntøy, legg noen kroner ekstra i kvalitet på dette. Om man kjøper det billigste vil man oppleve at det ikke puster, altså dårlig utlufting. Vekten er også lavere på de dyrere modellene.
  3. Sykkelhansker, ikke akkurat det som tar mest plass eller vekt. Men er kjekt å ha med seg skift av dette også, altså 2 par sykkelhansker.
  4. Underbukser, er ikke alle som bruker dette når man sykler. Min erfaring er faktisk at det er best uten, da er det lettere å unngå sår hud i skrittet. Men kan jo være kjekt å ha med uansett, det kan jo være at man trenger det i løpet av turen. Det samme med sokker, men det holder med 2 par.
  5. Ekstra sykkelslange, dropp lappesaker. Bytte slange er langt enklere og raskere enn å begynne å lappe slangen ute langs veien. Dekkspaker og ikke minst sykkelpumpe, en del bruker luftpatroner men personlig synes jeg en sykkelpumpe er bedre. Disse finnes i flere størrelser.

  6. Multiverktøy for sykkel, her er det mye bra og de inneholder det du trenger for å fikse sykkelen underveis om uhellet er ute. Husk olje!!
  7. Stormkjøkken, dette kommer jo litt an på hvordan man har tenkt å spise. Selv synes jeg det er kjekt å kunne ordne seg mat selv, eller kombinere det med å kjøpe varm mat også. Selv om dette utstyret tar litt plass og har noe vekt, så anbefaler jeg å ta det med.
  8. Proviant, dette handler man så klart inn underveis, men husk å ikke handle inn for mye av gangen. Sjekk hvor det er mulig å proviantere og planlegg innkjøp etter det.