Nordmarka over til Hallingdalen og fjellet

Som tidligere nevnt så liker jeg variasjon, idrett er kultur, men etter hvert som alderen øker må jeg nok innrømme at jeg trives bedre og bedre på rolige veier. Det å sykle i marka er så klart flott med tanke på lite eller ingen biltrafikk, men man kan jo også finne rolige bilveier. Det er de store hovedveiene som ofte kan skape problemer, man må i alle fall være våken og forsiktig.

Camping

Det finnes ikke noen campingplasser i Nordmarka, men campingmulighetene er nesten uendelige. Det er mange flotte steder, om man ønsker å slå leir for natten. Det er også mulighet for å fiske i mange av de flotte vannene, men husk fiskekort.

Rutevalg

Når man kommer til Hønefoss, har man kommet til Ringerike. Ruten herfra er i mitt forslag, å følge Hallingdalen opp til Gol og Geilo. Hallingdalen byr på flott natur, men biltrafikken kan til tider være krevende. Et alternativ kan være å ta toget fra Hønefoss til Geilo, da vil man slippe en del trafikk. Det kan jo også være et godt alternativ, for de som synes det blir for langt.

Rallarvegen

Jeg syklet selv denne ruta for en del år tilbake, Rallarvegen er den flotteste delen av turen. Selv om Nordmarka er flott, er det lite som kan måle seg med fjellet. Det at Rallarvegen flere ganger har blitt kåret til Norges vakreste sykkelvei, sier jo ikke så rent lite.

Det er en gammel trase, den ble bygget i forbindelse med etableringen av Bergensbanen. I 1974 ble den gjenåpnet, og har etter det blitt benyttet som sykkel trasé. Det er ikke noe biltrafikk på Rallarvegen, og den starter på Haugastøl og over til Finse og Flåm.

Starten ved Haugastøl ligger på cirka 1000 meter over havet, man skal opp i drøyt 1300 meter før man stuper ned til Flåm. Flåm ligger nede ved fjorden, og her har man mulighet både til tog og båt når man skal videre vestover.

Juli, august og september

Disse tre månedene er sesongen på Rallarvegen, om man kommer for tidlig på sesongen kan man oppleve at snøen ikke er smeltet. Dette kan man sjekke i forkant så klart, og det finnes en Facebook side hvor det legges ut informasjon.

Voss-Bergen

Om man synes det er nok med sykling når man ankommer Flåm, vil jeg anbefale å ta toget opp til Myrdal og videre til Voss. Fra Voss vil man treffe på biltrafikken igjen, men en del mindre enn i Hallingdalen.

Det er mange som kombinerer sykkel og tog, så her må man bare finne ut av hva man ønsker selv.

Om man vil sykle nesten 100% bilfritt, kan det være en ide å kun sykle Nordmarka og Rallarvegen.

Hvordan man syr dette sammen er veldig individuelt, man kan for eksempel starte i det små og heller øke lengden etter hvert.

Det finnes også egne sykkel & Tog pakker, informasjon om dette ligger på Facebook gruppen til Rallarvegen. NSB sin internettside, kan nok også være et sted man kan finne informasjon om dette.