Norges mest populære fjellturer

Jeg kan ikke si jeg er veldig fjellvant, men noen turer har det blitt opp gjennom årene. Telemark og Lifjell er en av mine favoritter, pluss områdene nordover i Telemark opp mot Rauland. Galdhøpiggen er også en flott opplevelse, med sine 2469 meter over havet. For å oppsummere, er det vel Telemark, Jotunheimen og Hardangervidda jeg har besøkt mest. For min del er det nok Rondane som er det neste på listen, mine døtre har gått en del der de siste årene.

Preikestolen

De fleste av oss kjenner nok til motivet fra Preikestolen, det er svimlende og storslått natur. Dette er faktisk Norges mest besøkte sted i fjellheimen, og det er kanskje ikke så vanskelig å forstå. Preikestolen ligger ved Lysefjorden, ikke langt fra Stavanger. I 2017 var det 280.000 mennesker som tok turen hit

Gaustatoppen

Med sine 700 høydemeter og god sti, er Gaustatoppen årlig besøkt av nesten 100.000 mennesker. Det er en fantastisk utsikt, i tillegg til ganske lett adkomst som sikkert trekker Gaustatoppen oppover på listen. Parkeringsplassen for adkomst til toppen, ligger mellom Rjukan og Tuddal i Telemark.

Trolltunga

Her er det faktisk veldig ofte kø, i alle fall om man skal ut på selve tunga. Cirka 10.000 færre besøkende enn Gaustatoppen, man må regne med cirka 4 timers gange.Videre på listen over de mest populære fjellturene, finner vi kjente steder som; Kjerag, Besseggen, Galdhøpiggen, Rallarvegen og Romsdals Eggen.

Hva med de litt mindre kjente stedene?

For de som ønsker det litt mer stille og rolig, kan det nok være lurt å se på andre destinasjoner enn de mest besøkte. Mange av oss oppsøker fjellet for å finne fred og ro, og da kan faktisk de nevnte steder bli for folksomt. En annen ting man må se på, er om man ønsker mange høydemeter eller mer flatt terreng. Et tips kan være å komme seg opp i fjellet med bil eller tog, eller buss for den saks skyld. Om man tar toget til Finse på Bergensbanen, er man allerede 1222 meter over havet når man går av toget.

Hva med de litt mindre kjente stedene?

Norges høyeste fjell

Hit er det ikke mulig å komme annet enn å gå, det sier seg kanskje selv. Men til tross for sine 2469 meter over havet, er ikke turen uoverkommelig. Om man er i normal god form, er dette en tur de fleste vil kunne klare. De fleste som tar turen på egenhånd, velger å gå fra Spiterstulen. Om man starter litt tidlig på morgenen, er det ikke noe problem med å ta det som en dagstur. Noen velger også å gå over StyggeBreen, men her må man ha brefører. Turen over breen er nok en del kortere, men man kan som sagt ikke ta den på egenhånd. Galdhøpiggen ligger i hjertet av Jotunheimen, ikke langt fra Lom i Oppland fylke.