Oslo – Bergen på sykkel, starten gjennom Nordmarka

Det finnes en rekke flotte turer man kan ta på sykkel, jeg har en del erfaring både fra asfalt og grus som underlag. Personlig synes jeg det er greit med avveksling, enten på samme tur eller på forskjellige turer. Ruta jeg skal skrive litt om nå, er en kombinasjon av skogsveier med grus, asfalterte hovedveier og fjell traseer.

Valg av sykkel

På denne turen her, ville jeg utvilsomt valgt en hybridsykkel eller cyclocross. Begge disse sykkeltypene egner seg greit både i skogen og på landeveien, men kanskje det viktigste av alt, du har mulighet til å få med deg en del bagasje.

Som jeg alltid sier, om man er i tvil om bagasjetilhenger eller sykkelvesker, så velg sykkelvesker. På langtur vil man merke at man sparer mye krefter ved å slippe å ha en tilhenger bak sykkelen, en tung sykkel er faktisk uansett lettere. Unntaket kan være om det er relativt flatt der man skal sykle, men denne turen fra Oslo til Bergen har en del høydemeter.

Nordmarka over til Hønefoss

Det er en flott start man får på langturen, når man har kommet seg ut av Oslo sentrum og opp til Sognsvann, har man hele den flotte Nordmarka foran seg. Hvor lang tid man skal bruke på turen, kommer jo an på formen og hva man har tid til. Men i mitt turforslag, legger jeg opp til cirka 2 uker. Sikkert mange som kunne syklet den på under halvparten av tiden, men husk det er mye flott natur underveis. Stress og mas hører ikke hjemme på denne turen.

Det er mange steder man kan starte, altså veier inn i Nordmarka. Men Sognsvann er lett tilgjengelig, og ikke minst det at man kan ta trikken opp hit fra Oslo sentrum. Da slipper man eventuelt å ha en bil parkert i lang tid.

Dessuten så er veisystemene fra Sognsvann og nordover fantastisk bra, etter man passerer bommen ved kiosken på Sognsvann, er det bilfritt helt til man kommer til Ringerike

Valg av telt

I mitt forslag er turen lagt opp til å sykle alene, eller om man er 2 stykker så passer det greit med et telt som er litt romslig. Husk at det kan være greit å få med seg litt av utstyret inn i teltet, i alle fall om det blir dårlig vær underveis.

Ikke kjøp de billigste teltene, disse puster ofte dårlig og er ofte mindre vanntette enn de litt dyrere modellene. Men uansett kvalitet på telt, impregner det før bruk, dette bør gjøres minst en gang hver sesong.

Sykkeltelt

Selv har jeg et praktisk og lite sykkeltelt, det er verdt å merke seg at dette er kun for 1 person. Har aldri prøvd å ligge annet enn alene i det, men det lar seg nok gjøre men da få man i alle fall ikke med seg noe utstyr inn i teltet.

Det settes opp på en annen måte enn vanlige telt, men med litt trening er det minst like raskt å sette opp.