Oslo – Flåm – Sognefjorden

Norge har mange vakre fjorder, en av de som kommer langt opp på listen for min del, er Sognefjorden. Jeg er ikke alene om å mene at denne fjorden er en av de flotteste fjordene i Norge. Alle turistene her hvert år viser hvor populær denne fjorden er. Det kommer hver sommer en rekke cruiseskip inn fjorden, kan nok tenke meg at de utenlandske turistene er mektig imponerte.

Norges lengste fjord

205 kilometer er denne fjorden, med det er den ikke bare Norges lengste, men faktisk verdens lengste åpne isfrie fjord. Når man er innerst i Sognefjorden, befinner man seg i Skjolden som ligger ved foten av Jotunheimen.

Det er en rekke turistskip som hvert år seiler inn fjorden, med turister fra hele verden.

Mange tilbud og aktiviteter

Om man ankommer Sognefjorden med cruiseskip, er det nok ikke så mye man får tid til av lokale aktiviteter. Men det er mange som kommer med bil eller jernbane også, eller med egen båt på fjorden. Kajakk og kanopadling er også populært, så her er det bare å velge og vrake. Alt etter hva som passer en best selv så klart, men turopplegg og ruter er uendelig mange. Så det kan lønne seg å planlegge godt i forkant, bestemme seg for hvilket konsept man skal velge.

Camping/backpackerturist

Tenkte å skrive et forslag som tar utgangspunkt i Oslo, mange ønsker å besøke Oslo og se hva hovedstaden vår har å by på. Når man skal videre fra Oslo, er det svært mange som velger ruta vestover, da ofte med tog til Bergen.

Mitt forslag er å gå av toget på Myrdal stasjon, da har man fått med seg det beste av denne flotte togstrekningen, nemlig fjellet over Finse stasjon som ligger 1222 meter over havet.

Flåmsbanen

Dette er Norges bratteste jernbanestrekning, den går fra Myrdal og ned til Flåm. Turen i seg selv er en opplevelse og byr på flott og vill natur, og vel nede ved Flåm har man kommet ned til Aurlandsfjorden, dette er en liten sidearm av Sognefjorden.

På veien ned til Flåm har man kjørt gjennom 20 tunneler, banens totale lengde er 20, 2 kilometer. For å vise hvor bratt Flåmsbanen er, så kan man tenke seg at den stiger i snitt 1 meter over en strekning på 18 meter. Dette er svært bratt når vi snakker om jernbane, den er faktisk den nest bratteste normalsporede jernbanen i Europa.

Overnatting i Flåm

Om man har reist med morgenekspressen fra Oslo, kan det passe med overnatting i Flåm. Da kommer man hit tidlig på ettermiddagen, og man har enda en del tid til å utforske Flåm før man tar kvelden. Enten om man velger å bo på camping eller hotell, så finnes det muligheter i Flåm. Men husk at i turistsesongen fra juni til september, kan det være lurt å forhåndsbestille overnatting. Det er bare å nyte naturen, det finnes ikke maken.

Neste dag er det Sognefjorden som står for tur, eller alternativt om man ønsker landbasert transport langs fjorden. Det går ekspressbusser og rutebusser, i tillegg til fergene på fjorden.