Padling i kano og kajakk del I

Jeg har mange gode minner fra padleturer, det er ingenting som kan måle seg med en stille og rolig tur på sjøen i kano eller kajakk. Det er hovedsakelig kano jeg har erfaring med, men har også prøvd kajakk noen få ganger. Vi pakket med oss proviant, soveposer og telt, når ungene var små ble det mange flotte helgeturer. Finne seg en stille og fredelig øy, være helt alene. Kunne hoppe rett i sjøen og ta morgenbadet, badetøy eller ikke. Det er dette som er livet.

Kanoturer på sjøen

Om man velger å padle på sjøen eller i mindre innsjøer, er ikke det mest viktige. Men det er klart at man som nybegynner bør finne steder som ikke har mye bølger, det er viktig at man føler seg trygg og kan beherske kanoen.

Kajakk er mer krevende enn kano, men det finnes flere typer kanoer og kajakker hvor både stabilitet og egenskaper varierer. Skal se litt mer på de ulike typene, innenfor både kano og kajakk.

Avstander

Her gjelder det vel mye av det samme som om du skulle være på sykkeltur eller til fots, tenker da på at man ikke legger opp til for lange etapper. Det er viktig å nyte turen og få med seg naturopplevelser, og skal man snu og padle tilbake samme vei så tenk på medvind og motvind. Men under normale forhold, er det ikke noe problem å padle 30 kilometer på en dag.

Ovenstående gjelder både kano og kajakk, men en kajakk er en del lettere å padle, den flyter ikke så dypt som en vanlig kano. Dessuten har man ofte med mer oppakning i en kano noe som øker vekten så klart.

Kanadisk type

Den mest brukte kanotypen i Norge, blir kalt Kanadisk type, dette er gode og stabile kanoer som man kan bruke både i elver og i vann. Man får også med seg en del oppakning i dem, om man skal på langtur.

En annen fordel med denne type kano, er vekten og det at de er lette å manøvrere. Om man planlegger en kanotur, med en del bæring mellom vannene er egenvekt på kanoen viktig å tenke på.

Det er stort sett 4 byggematerialer som blir brukt i kanoer; plast, glassfiber, aluminium og gummi. Alle disse materialene har sine egenskaper, her gjelder det å snakke med fagfolk slik at du velger en kano som passer til ditt bruk. De siste årene er det solgt mye glassfiberkanoer, da disse er meget lette å frakte med seg.

Kajakk

Innen kajakk er det nok større utvalg av modeller og typer, enn det man finner for kano. Mye av årsaken til dette er at kajakk har blitt veldig populært i Norge. Vi snakker om; havkajakk, turkajakk, racerkajakk pluss en del andre typer som ikke er så kjente.

Det er derfor vanskelig å orientere seg når man skal handle, man må sette noen premisser. 1) Bruksområde 2) Budsjett 3) Materiale.

Vi skal se mer på både kano og kajakk, om man blir bitt av padlebasillen er det mange som vier all sin fritid til denne flotte hobbyen.