Padling i kano og kajakk del II

Dette med viktigheten av å velge rett utstyr, til sitt behov og sine ambisjoner er noe som er viktig. Dette jo ikke bare ved kjøp av kano eller kajakk, men generelt for alt utstyr man anskaffer seg. Det er ikke alltid det dyreste som er det beste, det kan faktisk være slik at om man velger det dyreste så får man en dårligere opplevelse av turen. Dette fordi dyre modeller ofte er beregnet for mer ekstrem bruk, enn det en nybegynner begir seg ut på.

Vi skal fortsette å se litt på modellvalg, håper det kan være en v eiledning om man tenker å anskaffe seg en kano eller kajakk.

Hva er en kajakk?

Det høres kanskje litt banalt ut å starte med dette, men det er faktisk noen som ikke helt vet forskjellen mellom en kajakk og en kano. Tar derfor litt om dette nå.

Kajakken er opprinnelig noe eskimoene startet å bruke, de trengte båter som var raske og lette. Det var til fangstbruk de utviklet kajakken, siden har den blitt utviklet til forskjellige typer og bruksområder. Til forskjell fra Kano som har enkel padleåre, har kajakken dobbel padleåre. Kajakker har ofte også et sprut-trekk, dette for å hindre at vann kommer inn i båten.

Flatvannskajakk

Dette er modeller som ikke er egnet for særlig store bølger, men den er rask fordi den er lang, smal og ikke minst lett.

Havkajakk

Man trenger ikke dra langt til havs, men dette er navnet på kajakker som tåler grov sjø og til ekspedisjoner eller lengre turer

Elvekajakk

Dette ligger vel i navnet, ja slik som med havkajakken også. Det er denne typen kajakk som brukes til rafting i elver, artig å bruke men krever en del erfaring for å utnytte den maksimalt.

Skjærgårdskajakk

Dette er en god turkajakk, her for man en stabil og fin kajakk men tenk på at de ikke er bygget for mye sjø. Men til bruk innaskjærs og på innsjøer og vann er den perfekt.

Det finnes flere typer av kajakker enn det jeg har satt opp, men jeg tenker at disse dekker det meste av behovet til hva man trenger av en kajakk. I alle fall til fritidsbruk, men også til noe trening og konkurranse.

Hva er en kano?

Mens kajakken kommer fra arktiske strøk, stammer kanoen fra mer eksotiske strøk som Oseania og Karibia. Den første kanoen ble mest sannsynlig bygget direkte ut fra en trestamme, eller en stokkebåt som det heter.

Det er ikke de store forskjellene på de ulike kanoer, slik det er med kajakker. Men størrelsen variere jo, her må man finne ut hva behovet er og snakke med fagfolk. Til turbruk anbefaler jeg kano fremfor kajakk, tenker da spesielt på overnattingsturer hvor man gjerne trenger å ha med seg en del.

Jeg vet det er mange som har både kano og kajakk, slik at man kan bytte på etter behov. Men dette er noe man må prøve seg frem til, noen har lagt sin elsk på kano mens andre har det i kajakk.