Sykkel og vesker på langtur

Har skrevet litt om hva man trenger å tenke på når det gjelder utstyr, som er kjekt å ha med seg på sykkeltur. Selv om jeg personlig har mye erfaring når det gjelder sykkel og sykling, er det så klart en del som spiller inn med tanke på behov og hva man velger å ta med seg. Men tror rådene er ganske praktiske å ta med seg, i alle fall for de som ikke har noen egne erfaringer på området. Men hva med sykkel og sykkelvesker? Skal dele noen erfaringer med dere på dette også.

Valg av sykkel

Her er det mye å velge i, men det er så klart behov og pris som styrer hva du ender opp med. Racersykler kan utelukkes, i alle fall på langturer hvor man har behov for å ta med seg bagasje. Disse syklene har ikke noen festeanordning for sykkelvesker, det er heller ikke lagt opp til noe feste for sykkeltilhenger på dem. Det er ikke å anbefale å sykle med ryggsekk, i alle fall ikke over lengre distanser.

Hybridsykkel

Personlig synes jeg hybridsykler er ideelle til langturer, i alle fall om det er på gode veier. Om det er snakk om langturer i fjellet eller skogen, er det nok best med offroadsykler. Men hybriden kan også påsettes knaste dekk, så på gode skogsveier er ikke dette noe problem. Offroadsykler har litt det samme problemet som racersykler, det er ikke lagd til noe festeanordning for bagasjebrett og sykkelvesker.

På min siste langtur valgte jeg hybridsykkel, jeg syklet Lindesnes-Nordkapp. Hybridsyklene leveres stort sett med flatt styre, det kan være greit å vurdere å bytte til bukkestyre slik som på racersykler. Fordelen med dette er sittestillingen, med bukkestyret kan man bytte mellom å holde nede i bukken og oppe. Selv syklet jeg med rett styre, men kan bli tungt for ryggen i lengden.

Cyclocross

En annen sykkel som ikke er så godt kjent her i Norge, er cyclocross. Dette er kanskje den ideelle sykkelen for de lengste turene. Den likner mye på en racer, men har grovere dekk og sterkere felger. I tillegg har de ofte festeanordninger slik at man kan få montert sykkelvesker.

Sykkelvesker eller tilhenger

Det finnes svært mye å få kjøpt av sykkelvesker, når det gjelder tilhengere er det ikke fullt så mye. Om man velger tilhenger fremfor vesker, er ett-hjuls henger det beste med tanke på egenvekt og egenskaper.

Ikke kjøp det billigste enten om det er snakk om det ene eller det andre, jeg har veldig god erfaring med Ortlieb sykkelvesker. Disse er kostbare men det er de verdt, de er 100% vanntette og egenvekten er lav. Brukte disse på Nordkappturen min, totalt 5 vesker inkludert styrevesken.

Men det er mange som bruker tilhenger, enten for å erstatte vesker eller som et tillegg til vesker. Jeg anbefaler ikke å ha begge deler, husk dette med vekt på sykkelen. Ja greit man får med seg mye, men det blir tungt.

Det beste synes jeg er vesker, en tilhenger vil alltid trekke feil vei. Spesielt i motbakker er det tungt, men praktisk med tanke på volumet man kan få med seg.