Turistforeningen

Den Norske Turistforeningen har jeg vært medlem av i mange år De jobber aktivt for å legge til rette for flotte opplevelser i fjellet og marka. Deres nett av hytter er noe man virkelig drar nytte av over det ganske land. De har både ubetjente og betjente hytter, og mange av hyttene er ganske så populære. I tillegg jobber de mye med merking av stier, de fleste kjenner nok til de røde «T`ene» rundt i naturen. Man kan få seg mange flotte turer i nettet av stier og traséer, som Turistforeningen står bak. Sommer som vinter.

Norges største friluftsorganisasjon

Turistforeningen

Med sine nesten 300 000 medlemmer, er organisasjonen den desidert største innen friluft i Norge. Den ble startet allerede i 1868. Formålet var som det het den gangen «At lette og udvikle Turistlivet her i landet» Det var Oslo med omland som ble den første medlemsforeningen, den kom i gang allerede første året. Etter dette har det kommet mange lokalforeninger over hele landet. Det er medlemsforeningene som står for både aktiviteter og hyttedrift.

Mer enn 500 hytter

Om man ser landet under ett, snakker vi om godt over 500 hytter med smått og stort. Medlemsforeningene står også for merking av stier i sine områder. I sommerhalvåret er det totalt over 20 000 kilometer med stier, på vinteren er antall kilometer med skiløyper 7 000.

DNT-nøkkel

De fleste av hyttene er låst, men systemet er slik at alle hytter har samme nøkkel. Om man betaler et depositum, får man utlevert nøkkel og kan fritt benytte seg av hyttene. Det er et krav at man også må være medlem av foreningen for å få utlevert nøkkel, men både medlemskap og depositum er relativt rimelig.

For barn og ungdom

Det arrangeres en rekke aktiviteter for barn og ungdom, Barnas Turlag ble satt i gang i 1999. Dette er for barn opp til 12 år, når man blir tenåring sorterer man inn under DNT ung. DNT i skolen og DNT fjellsport er også grupper og tiltak som finnes.

Betyr mye for friluftslivet i Norge

Arbeidet som legges ned i Den Norske Turistforeningen (DNT) Betyr enormt mye for å fremme friluftslivet i landet, det er ikke lett å måle det konkret eller nøyaktig. Har selv benyttet meg av deres hytter, blant annet når jeg syklet Rallarvegen for en del år tilbake. Hvis man setter seg inn i hyttelokasjoner, kan man lett planlegge en flott tur. Det er viktig å tenke på hvor lange dagsetapper man kan klare, husk å ikke overdrive. Lengden på etappene må settes ut fra hvordan form man er i, det er bedre med kortere dagsmarsjer. Da har man tid til å kose seg og nyte turen, når man blir i bedre form kan man heller øke distansen. Selv synes jeg det er flott med kortere distanser, i alle fall om det er ruter og områder jeg ikke har gått i tidligere. Da får man den tiden man trenger, til å utforske og stresse ned. Når man begynner å bli kjent i området, kan man heller øke distansen om det er ønskelig.