Turstier langs Rondanevegen

Det er mange flotte fjellpartier i Norge, og Rondane er uten tvil en av mange favoritter. Det at dette er et godt besøkt område, visea nok vws at det er mange som stadig vender tilbake til fjellene mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Jeg er som sagt en av disse, men mine døtre er enda mer ivrig enn meg. For dem er det har Rondane blitt et naturlig valg, når det kommer til fjellturer. Nå skal vi se på et lite utvalg av turstier, som man finner i tilknytning til den kjente Rondanevegen. Disse turene kan lett kombineres med bruk av bil eller sykkel, og man kan egentlig sy sammen et opplegg som er tilpasset en selv.

Tog eller buss fra Oslo

Det at Rondane er et eldorado rent med sin natur, er så klart det som teller mest for fjellfolket, men også tilgangen fra storbyen Oslo er et stort pluss. Jeg bor selv på det sentrale Østlandet, og veien til fjells er ganske så kort når man velger Rondane som destinasjon. Om man velger å ikke bruke egen bil, så er det gode tog- og bussforbindelser nordover fra Oslo. Om man ønsker å gå fra Gudbrandsdalen og over til Østerdalen, er det jo kjekt å ikke ha en bil man må hente på den andre siden av fjellet. Så det å reise kollektivt, har mange logistikk fordeler.

Atnbrua – Motjønna

Utgangspunktet for denne turen er Sollia skole, som ligger langs Rondanevegen. Selve turstien starter ved Skogli Camping som ligger rett bortenfor Sollia skole. Man kan velge å ta denne traséen som en del av en lengre tur, eller om man rett og slett bare parkerer ved Sollia skole – og koser seg med en kort dagstur i vakker natur.

Atnbrua – Motjønna

Ljørbua i Voldalen

Hvis man følger veien oppover, så kommer man inn på stien i retning Midt-Brændsetra. Da vil man se skilting til «Ljørbua» som ligger ved vakre Motjønna i Voldalen, og det finnes mange flotte fiskevann langs stien om det skulle være av interesse. Når man er fremme ved Ljørbua smaker det godt med nykokt kaffe og niste, før man tar turen tilbake til utgangspunktet igjen.

Knappen

Dette er et annet turforslag, og startsted er ved Rondane Friluftssenter Rondetunet. På lik linje med turen inn til Ljørbua, så tar også turen inn til Knappen cirka 1,5 time. Men turen inn til Knappen er nok noe tyngre, og terrenget er vel det man kan kalle for middels tungt. Stien er godt merket, og når man kommer opp til Knappen – har man en nydelig utsikt over i retning Atnbrua.

Overnatting

Det finnes mange muligheter for innkvartering i Rondane, og om man velger fjellstuer, hytter eller telt er så klart opp til deg selv. Personlig synes jeg telt er en flott måte å overnatte på, og man har friheten til å slå leir for natten nær sagt over alt. Nest gang skal vi legge ut på langtur lenger vest i fjellheimen, da skal vi nemlig til Jotunheimen med alle sine flotte topper og ville landskap.